Mobiliteit in 2023

De derde dinsdag van deze maand werd de troonrede voorgelezen. Wat veranderd er precies op het gebied van mobiliteit? Hoe het zit met reiskostenvergoeding, bpm, bijtelling en motorrijtuigenbelasting leest u hier!


Reiskostenvergoeding in 2023

Om de hogere prijzen te compenseren voor openbaar vervoer en autorijden, is besloten om de belastingvrije vergoeding voor reiskosten te verhogen. Vanaf 1 januari 2023 wordt de kilometervergoeding voor reiskosten die belastingvrij is verhoogt naar € 0,21 per kilometer. Vanaf januari 2024 zal dit zelfs naar € 0,22 per kilometer gaan.

Openbaar vervoer wordt zelfs zo gestimuleerd dat de kosten hiervoor door de werkgever volledig belastingvrij vergoed mogen worden.

Bijtelling elektrische auto's 

Naast de reiskostenvergoeding veranderd ook de bijtelling voor elektrische nieuwe auto's. in 2023 wordt de bijtelling over de eerst €30.000 16%. Het deel hierboven wordt belast met 22% bijtelling. De bijtelling van auto’s met fossiele brandstof blijft hetzelfde.

bpm in 2023 en verder

De overheid blijft 100% elektrisch rijden stimuleren. Tot en met 2024 zijn deze vrijgesteld van bpm. Voor auto’s met fossiele brandstof blijft het gelijk en wordt er gekeken naar de CO2-uitstoot.

motorrijtuigenbelasting 

Net als met bpm blijven auto’s zonder CO2-uitstoot vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting tot en met 2024. Voor auto’s met fossiele brandstof wordt de belasting berekend op basis van een aantal punten. Deze punten zijn: CO2-uitstoot, brandstof en het gewicht.

✔ Betrouwbaar ✔ Flexibel ✔ Persoonlijk

Van de 30788 klantreacties is  95% tevreden over Stam!