Twee miljoen Duster modellen: achter de schermen van een succesverhaal

Succes leidt tot succes bij Dacia. Na de geboorte van Logan in 2004 maakte in 2010 een andere toekomstige ster zijn intrede in de autowereld: Duster. Dit iconische model, dat de SUV heeft gedemocratiseerd, trotseerde alle wegen, van de Siberische vorst tot de Marokkaanse woestijn. Met zijn stoere look en 4x4-prestaties gaat deze gezinsauto geen uitdaging uit de weg. Dacia Duster viert dit jaar twee miljoen verkochte exemplaren in bijna zestig landen. Een verhaal dat meer dan tien jaar geleden begon en dat ingenieurs, designers maar vooral klanten niet snel zullen vergeten.

 


 Ga rustig zitten en keer terug in de tijd, naar de jaren 2010. Je draagt een hoodie en een ‘mom’-jeans. Luxetrends ruimen plaats voor comfort en ontdekking. Je droomt van een ontspannen auto, geheel in eigen stijl. Misschien van een SUV, maar niet om het even welke. De wereldwijde SUV-markt is in volle bloei, maar de aangeboden modellen zijn erg duur en te steriel, of juist erg basic en rustiek. Uit die vaststelling is de Dacia Duster ontstaan: een toegankelijke, robuuste en aantrekkelijke auto, die perfect inspeelt op de maatschappelijke trends van zijn tijd en op de dagelijkse behoeften van zijn klanten. Hij groeit al snel uit tot een icoon voor het merk Dacia maar ook tot een symbool voor een hele sector. Met een wereldwijde verkoop van twee miljoen exemplaren sinds zijn lancering in 2010 bevestigt hij zijn succes. Dit is zijn verhaal.

Een retourtje Helsinki-Ankara!

We beginnen in RoemeniŽ, het land waar Duster wordt gebouwd, met enkele cijfers over zijn productie in de fabriek van Pitesti (Mioveni). Eens hij de ateliers heeft verlaten, vertrekken we ermee naar ItaliŽ voor een voetbalwedstrijd of nog wat verder om de hoogste berg op aarde te beklimmen. En als we nog niet moe zijn, maken we een ommetje langs Finland om uiteindelijk te eindigen in Turkije. Twee miljoen exemplaren van Duster, dat zijn er immens veel.

 
  

De essentie als levensstijl

Duster-klanten zijn stuk voor stuk uniek en dat is geen geheim want ze wonen bijna overal ter wereld. Toch hebben ze een ding gemeen: een levensstijl waar de essentie centraal staat. Dit zijn enkele van hun bijzonderheden:

In het Verenigd Koninkrijk leven de meeste vrouwelijke Duster-klanten
In Turkije zijn Duster-kopers het jongst (gemiddeld 42 jaar) en wonen ze meestal samen met hun gezin (62% heeft kinderen in huis)
Duster-kopers in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en ItaliŽ zijn dol op outdoor activiteiten: 23% houdt van wandelen, 12% van fietsen en 9% van reizen
In diezelfde vijf landen woont 44% van de klanten op het platteland, 30% in een kleine stad, 10% in een middelgrote/grote stad en 11% in een voorstad
56% van hen zegt een Duster te kopen voor zijn prijs, 20% doet dat voor zijn design en 16% uit betrouwbaarheid


Duster, een wereldwijde bestaansreden

We blikken terug op het ontstaan van Duster 1, codenaam H79! Het productteam staat voor een hele uitdaging: vertrek van een wit blad om een voertuig te creŽren dat op geen enkele markt bestaat. Het moet zich overal ter wereld thuis voelen en moet dus zowel in de sneeuw als in de hitte kunnen rijden. En dat alles tegen een betaalbare prijs, die alle concurrentie tart. Kortom, een robuuste, betrouwbare en veelzijdige auto met 4◊4-aandrijving.

Aan ontwerpuitdagingen is er alvast geen gebrek: een zesversnellingsbak met erg korte eerste versnelling, een grote bodemvrijheid en aanzienlijke overschrijdingshoeken, enz. De teams weten het nog alsof het gisteren was. Vooral de eerste, zogeheten kruipversnelling, die de auto slechts 5,79 km/u laat rijden bij 1.000 t/min. Net als de militairen die tijdens de oorlog langs de jeeps liepen om de wegen vrij te maken hanteerde LoÔc Feuvray, productmanager voor Duster 1, hetzelfde protocol: “Ik liep naast de auto om na te gaan of hij voldoende traag was om aan de terreinbehoeften te voldoen.” Een geslaagde uitdaging, zoals ook bleek uit de carriŤre van Duster buiten de gebaande paden.

De snorkel, het symbool van ‘design to cost’ bij Dacia

De eerste Duster-generatie was al een bestseller, zijn tweede generatie nog meer. Zeven jaar na de oorspronkelijke lancering, in 2017, was de briefing duidelijk: het DNA van Duster behouden en erop voortbouwen om een nog betere versie aan te bieden. Na diverse interne wedstrijden en erg inspirerende ontwerpen was de keuze snel gemaakt: een gespierder design, een hogere gordellijn, naar achteren opgetrokken achterramen en een herkenbaar maar krachtiger radiatorrooster.

Aan designanekdotes is er geen gebrek. Zeker als je moet innoveren en betrouwbare oplossingen moet aanreiken tegen een lage kostprijs. Bij Dacia heerst het principe van ‘design to cost’. Het bewijs, het verhaal van de snorkel! Dit zwarte onderdeel, dat doet denken aan de echte snorkel van extreme terreinauto’s, is een iconische signatuur van Duster. David Durand, hoofd exterieurdesign, vertelt ons zijn verhaal: “We hebben dit onderdeel ontwikkeld omdat er technische beperkingen zijn. De wielen staan ver van de deuren, en het is onmogelijk om het onderdeel in deze vorm op de voorvleugel te plaatsen. Daarom ontwierpen we deze plastic ‘snorkel’, die tussen vleugel en de deur wordt geplaatst. Dit onderdeel is bijzonder functioneel omdat het de zone perfect beschermt tegen steenslag en modder en het mogelijk maakt om de zijdelingse richtingaanwijzer te bevestigen. We hebben geld bespaard door het stuk onbewerkt te laten, zonder lak, en kregen een uniek design dat Duster een avontuurlijke uitstraling geeft.”


Er is echter een ding dat de ontwerpers nog niet hebben verteld. Duster 2 is het enige Dacia-model met drie ventilatieroosters in plaats van twee in het midden van het dashboard. Opvallend, niet? En dat is geen toeval, het werd gedaan omwille van de esthetiek en het comfort, want het centrale ventilatieroosters voorziet de tweede zitrij van extra lucht.


40 keer bekroond!

Ontwerpers en ingenieurs hebben er alles aan gedaan om deze unieke auto te creŽren, maar ook de producenten moesten heel wat uitdagingen het hoofd bieden. De fabriek van Pitesti (Mioveni), op 200 km van Boekarest, werd omgebouwd en gemoderniseerd om Duster te produceren. Een geÔntegreerd platform, specifieke kittingzones om onderdelen voor te bereiden, automatisch geleide karren (AGV) en ergonomische werkposten, aangepast aan elke handeling. Voor de Roemenen is Duster een nationale trots geworden: politie, leger, ambulance… Duster werd door alle overheidsdiensten en grote ondernemingen omarmd.

Duster is echter niet alleen een nationale, maar ook een internationale trots! Sinds zijn lancering werd hij bekroond met meer dan veertig prijzen. Auto van het jaar in RoemeniŽ, beste SUV in het Verenigd Koninkrijk, beste gezinsauto in Duitsland en BelgiŽ en vele andere titels getuigen van het succes van dit unieke en emblematische model.


Pikes Peak, la Grande Traversťe, Duster in 10 beelden

We beginnen met zijn sportieve en avontuurlijke kant. Duster houdt van wedstrijden en geeft zich niet zomaar gewonnen. Van de Rallye AÔcha des Gazelles in Marokko tot de befaamde Pikes Peak-klimkoers in de Verenigde Staten en de Andros-Trofee: aan uitdagingen is er alvast geen gebrekIn Polen zijn wedstrijden met Duster een traditie geworden. Duster staat bovendien vaak op het podium tijdens het Nationale Rallykampioenschap of de Dacia Duster Motrio Cup. Buitengewone races voor liefhebbers van avontuur en terreinwerk!

  • In Frankrijk vinden we hem vaak terug in 4◊4-uithoudingsraces. Maar ook bij de grote oversteek van de Alpen

  • Liefhebbers en avonturiers, dat zijn de typische klanten van Duster
  • En even te dromen: enkele foto’s van de Duster-raids in Griekenland. De tent op het dak, plaats voor vrijheid

En dan zijn er nog zijn transformaties en gelimiteerde uitvoeringen: Duster met rupsbanden, Duster ambulance, Duster politieauto, Duster ‘pausmobiel’… Hij vinkt alle vakjes aan en biedt een antwoord op alle behoeften. Het ministerie van Defensie in RoemeniŽ heeft voor het leger maar liefst 880 Dusters besteld voor zijn verschillende missies. Hun kleur wordt zorgvuldig voorbereid in de ateliers van Mioveni.


En om de bezienswaardigheden compleet te maken, werd er ook een unieke Duster-versie uitgebracht, Duster Pick-up. Er werden al 400 exemplaren gebouwd! En omgebouwd!

 

Avontuur, natuur, reizen … Duster biedt zijn klanten een fantastische ervaring. Wij klinken op zijn twee miljoen klanten! Geintereseerd in de Dacia Duster? Vind alles over de duster via onderstaande knop!

DACIA DUSTER

✔ Betrouwbaar ✔ Flexibel ✔ Persoonlijk

Van de 30788 klantreacties is  95% tevreden over Stam!