Winterbanden: advies STAM

Jouw Nissan brengt je comfortabel veilig naar elke bestemming. Daar is de auto op gebouwd. In de koude wintermaanden hoort daar een set winterbanden bij. Door de specifieke rubbersamenstelling en het grof profiel klauwen de winterbanden zich vast in sneeuw, blubber en ijs.

Winterbanden vergelijken: welke moet je hebben?
Er zijn verschillende typen winterbanden, elk met een ander profiel en iets andere samenstelling. Ook heb je de keuze voor all-season banden. Wat is voor jouw Nissan de beste keuze?

Winterbanden zijn essentieel om veilig te kunnen rijden bij gladheid door sneeuw of ijzel. Stam adviseert winter- of All seasonbanden voor mensen die iedere dag op de auto weg moeten. Ga je met de auto op wintersport dan adviseren wij winterbanden want die banden zijn op gebied van tractie en zijgrip in de sneeuw gewoon beter dan all seasonbanden. Op hellende wegen met sneeuw schiet de grip van een All season band al snel tekort. Wegrijden vanuit stilstand op een helling met sneeuw is ook lastig met een all-season band. All seasonbanden zijn niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. 

Met All seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Kun je de auto laten staan tijdens sneeuw dan hoef je niet per se winterbanden te hebben. Ga niet met zomerbanden de weg bij (verwachte) sneeuw of ijzel. Onder droge of regenachtige omstandigheden kun je in de winter ook met zomerbanden veilig de weg op. Dan volstaat het aanpassen van snelheid en de volgafstand om veilig te rijden. Zorg voor voldoende profiel op de banden.  Bij een winterband wordt een minimum profiel geadviseerd van 4 mm.


Waarom winterbanden?

Natuurlijk is veiligheid het belangrijkste. Maar het oog wil ook wat. Daarom heeft Nissan winterbanden met sportieve moderne aluminium velgen. Ook zijn er winterbanden sets met neutrale stalen velgen beschikbaar.

Wanneer heb ik winterbanden nodig?

Als de temperatuur onder de +7 graden Celsius duikt is de winterband de veiligste optie. Winterbanden hebben dan meer grip, bieden een betere wegligging en hebben een kortere wegligging dan zomerbanden en zelfs all-season banden.

Het ligt aan het soort rubber

Een winterband heeft meer natuurrubber, een zomerband meer synthetisch rubber. De winterband blijft daardoor soepel bij lagere temperaturen en ‘vormt’ zich beter naar de oneffenheden van het wegdek.

Wat is nou precies grip?

Met grip bedoelen we hoe goed een band het wegdek ‘vastplakt’. Ook is het belangrijk dat een band zich vormt naar de oneffenheden op het wegdek. Vooral in de winter is dit belangrijk, wanneer je over kleine ophopingen van sneeuw rijdt.

Wat zijn de lamellen van een band?

De lamellen zijn een soort zaagtanden in het profiel van de band. De banden kunnen hiermee veel losse sneeuw en water verplaatsen, en het wegdek vastgrijpen. Zo voorkomen de lamellen dat er water of sneeuw tussen de band en het wegdek komt. 

 
 

 Verschil in remweg

Op sneeuw met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden en meer dan vijf keer zo lang als met zomerbanden op een droge weg. Ook met winterbanden is aanpassen van snelheid en volgafstand noodzaak om veilig te kunnen rijden.


Interesse in winterbanden? 

Vraag een offerte aan of bestel je winterbanden gemakkelijk bij Stam. 

BANDEN OFFERTE

WINTERBANDEN BESTELLEN

 

  
  
  
  

✔ Betrouwbaar ✔ Flexibel ✔ Persoonlijk

Van de 30788 klantreacties is  95% tevreden over Stam!