Persbericht 2015

Het designproces uitgelicht – zo ontwerp je een nieuwe auto!

Op de grootste autobeurs van Europa, de IAA Frankfurt 2015, worden op dit moment talloze nieuwe modellen gelanceerd, waaronder de nieuwe generatie Renault Mégane. Onze hoofd ontwerper Laurens van den Acker is een van de meest bekende auto-ontwerpers van dit moment en verantwoordelijk voor de designs van de nieuwe Renault-modellen.

Graag vertellen wij je meer over het designproces van schets tot productiemodel en hoe een nieuw model in vier jaar tot stand komt.

Fase 1 – schets

In de eerste fase gaan de designers aan de hand van een eisenpakket beginnen met ontwerpen. Er ontstaat een soort interne competitie. Uit alle voorstellen wordt maar één schetsvoorstel gekozen, die vervolgens wordt uitgewerkt in een kleimodel.

Fase 2 – schaalmodel 1.4


In de volgende fase wordt een kleimodel gemaakt op schaal 1.4. Op een kleimodel worden de lijnen zichtbaar in 3D en wordt duidelijk wat lichtval doet met het ontwerp. Er wordt een sculptuur gemaakt van het model en als alle lijnen naar wens zijn wordt er een full-size kleimodel gemaakt. Bekijk het fragment bij RTL late night om te zien hoe het sculptuur proces met het kleimodel in zijn werk gaat.

Fase 3 – schaalmodel op ware grootte


Het kleimodel wordt op echte grootte gemaakt, dit biedt de mogelijkheid om het ontwerp verder af te werken.

Fase 4 – productiemodel


Dit is het uiteindelijke ontwerp.‘’Op het laatst raak je de auto aan, je wil hem zien.’’ Aldus van den Acker.
Tijdens van den Ackers bezoek aan Nederland, was hij op woensdag 23 september jl. tevens tafelgast van Humberto Tan in RTL Late Night waar hij uitgebreid verteld over het designproces. Bekijk hier het fragment!

Wat vind jij van het design van de nieuwe Mégane? Schrijf je hier in en blijf op de hoogte!

✔ Betrouwbaar ✔ Flexibel ✔ Persoonlijk

Van de 30788 klantreacties is  95% tevreden over Stam!