Winterbanden in andere landen

De verplichting voor het gebruik van winterbanden in de landen om ons heen verschillen per land. Sommige landen hebben een vaste periode waarin winterbanden verplicht zijn, andere kennen een verplichting bij winters weer. 

In de wintermaanden naar Scandinavië, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, de Ardennen of Frankrijk? Rijd dan op winterbanden. Neem ook sneeuwkettingen mee. Bewaar deze binnen handbereik en niet onder alle bagage. Wees ook buiten het winterseizoen, zeker in de bergen, bedacht op plotselinge weersveranderingen.

Interesse in winterbanden? 

Vraag een offerte aan of bestel je winterbanden gemakkelijk bij Stam. 

BANDEN OFFERTE

WINTERBANDEN BESTELLEN

Winterbanden in Duitsland

In Duitsland is het verplicht om banden met winterse eigenschappen te gebruiken bij winterse omstandigheden. Sinds kort is de definitie van geschikte banden in de Duitse wet aangescherpt. Banden met alléén M +S aanduiding zijn niet meer voldoende. De band moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje). Er is een overgangsregeling voor het gebruik van banden die alleen M+S markering hebben. Deze mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden, mits zij voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Let bij het kopen van nieuwe banden daarom goed op de productiedatum van de band.

Let op: Er zijn ook zomerbanden met M+S aanduiding. Deze zomerbanden hebben geen winterse eigenschappen en zijn dus niet geschikt voor het rijden in Duitsland bij winterse omstandigheden, dus ook niet in de overgangsperiode.

Profieldiepte: De minimale profieldiepte voor banden in Duitsland is 1,6 mm. Echter voor winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd omdat beneden de 4 mm de banden niet meer optimaal werken en de band zijn winterse eigenschappen verliest.

Winterse omstandigheden: Van winterse omstandigheden is volgens de wet in elk geval sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Duitsland kent geen vaste periode waarin het gebruik van winterbanden verplicht is. Ook buiten de wintermaanden kan er sprake zijn van winterse omstandigheden.

Boete: De boete voor het rijden op ongeschikte banden is € 60,- en 1 strafpunt. Veroorzaak je hinder dan is de boete € 80,-. Nieuw is dat ook de kentekenhouder, die het gebruik van het voertuig zonder de vereiste winterbanden toelaat, een boete krijgt van € 75,- en 1 strafpunt

Sneeuwkettingen: Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan. In sommige gebieden zijn sneeuwkettingen zelfs verplicht. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Deze verplichting geldt ook voor vierwiel aangedreven auto's tenzij anders aangegeven. Er geldt bij gebruik van de kettingen een maximum snelheid van 50 km/u.

Winteruitrusting: Volgens de Duitse wet moet de auto zijn uitgerust naar de weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat er, naast winterbanden of all seasonbanden en sneeuwkettingen ook antivries in de ruitenwisservloeistof moet zitten. Als een automobilist staande wordt gehouden en zijn auto voldoet niet aan de eisen met betrekking tot de weersomstandigheden dan kan er een boete worden opgelegd. 

 Winterbanden in Oostenrijk

Het gebruik van winterbanden is van 1 november en 15 april verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, sneeuwmodder of ijs). Indien je auto niet over winterbanden beschikt, ben je verplicht sneeuwkettingen te gebruiken. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden in Oostenrijk op bergwegen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Winterbanden in Oostenrijk moeten een minimale profieldiepte van 4 mm hebben.De banden moeten voorzien zijn van de M+S aanduiding.

Sneeuwkettingen in Oostenrijk:  Bij winterse omstandigheden is het verplicht sneeuwkettingen te gebruiken als de auto geen winterbanden heeft. Het wegdek mag daarbij niet beschadigd worden, dus de weg moet bedekt zijn met sneeuw of ijs. Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht indien dat aangegeven wordt met een verkeersbord. De maximumsnelheid is 50 km/h. De sneeuwkettingen moeten op de aangedreven wielen worden gemonteerd.

Winterbanden in Frankrijk

Winterbanden (of sneeuwkettingen) zijn verplicht in bepaalde gemeenten in de vijf grote berggebieden: de Alpen, Corsica, het Centraal Massief, de Jura, de Pyreneeën en de Vogezen. WInterbanden zijn verplicht in de winterperiode van 1 november t/m 31 maart tenzij je sneeuwkettingen meeneemt in de auto. De nieuwe wetgeving geldt in 48 departementen in bergachtige delen van Frankrijk sinds 2021.

Winterbanden in Italië

 Er bestaat geen algemene winterbandenplicht in Italië. Maar van 15 november t/m 15 april is het in bepaalde gebieden en op bepaalde wegen verplicht om op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben).Deze verplichting wordt aangegeven met een groen of blauw bord met de tekst 'obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo' (winterbanden of sneeuwkettingen verplicht). Deze periode kan worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden dat vereisen.

  • In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en sneeuwmodder, op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen te gebruiken).
  • Voor de Brennerautosnelweg (E45/A22) tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen geldt van 15 november tot en met 15 april de plicht om op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben) ongeacht de weersomstandigheden.
  • Het is in het Aostadal vanaf 15 oktober t/m 15 april verplicht op winterbanden te rijden (of sneeuwkettingen in de auto te hebben) ongeacht de weersomstandigheden.
In Italië geldt een minimale profieldiepte voor alle banden van 1,6 mm, maar onder de 4 mm verliest een winterband zijn winterse eigenschappen. Daarom raden we aan om een band met een profieldiepte van minstens 4 mm te voeren.

Sneeuwkettingen in Italië: Er bestaat in Italië geen algemene verplichting tot het gebruik van sneeuwkettingen. Wel is er een aantal wegen waarop sneeuwkettingen in bepaalde periodes verplicht zijn. Dit wordt door een verkeersbord aangegeven. De maximumsnelheid bij gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.

Winterbanden in Zwitserland

Het gebruik van winterbanden is niet verplicht, maar bij winterse omstandigheden kan rijden zonder winterbanden een boete opleveren als het overige verkeer gehinderd wordt (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek). Onder winterse omstandigheden worden winterbanden dus aanbevolen.

Sneeuwkettingen in Zwitserland: Sneeuwkettingen in Zwitserland zijn verplicht als de toestand van de weg dat noodzakelijk maakt. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h.

Winterbanden in België

In België is geen regelgeving met betrekking tot het gebruik van winterbanden. Onder winterse omstandigheden worden ze echter wel aanbevolen. Voor winterbanden wordt een minimum profieldiepte van 4 mm aanbevolen.

Sneeuwkettingen in België: Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan als het wegdek niet beschadigd wordt. De weg moet dus bedekt zijn met sneeuw of ijs.

Interesse in winterbanden? 

Vraag een offerte aan of bestel je winterbanden gemakkelijk bij Stam.

✔ Betrouwbaar ✔ Flexibel ✔ Persoonlijk

Van de 30788 klantreacties is  95% tevreden over Stam!