Winterbanden: advies STAM

Winterbanden zijn essentieel om veilig te kunnen rijden bij gladheid door sneeuw of ijzel. Stam adviseert winter- of All seasonbanden voor mensen die iedere dag op de auto weg moeten. Ga je met de auto op wintersport dan adviseren wij winterbanden want die banden zijn op gebied van tractie en zijgrip in de sneeuw gewoon beter dan all seasonbanden. Op hellende wegen met sneeuw schiet de grip van een All season band al snel tekort. Wegrijden vanuit stilstand op een helling met sneeuw is ook lastig met een all-season band. All seasonbanden zijn niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. 

Met All seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of je dat moet willen. De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.

Kun je de auto laten staan tijdens sneeuw dan hoef je niet per se winterbanden te hebben. Ga niet met zomerbanden de weg bij (verwachte) sneeuw of ijzel. Onder droge of regenachtige omstandigheden kun je in de winter ook met zomerbanden veilig de weg op. Dan volstaat het aanpassen van snelheid en de volgafstand om veilig te rijden. Zorg voor voldoende profiel op de banden.  Bij een winterband wordt een minimum profiel geadviseerd van 4 mm.


Verschil in remweg

Stel een automobilist rijdt met 50 km/u in een gemiddelde moderne auto. Op een droge weg is de gemiddelde remweg (zonder reactietijd) zo'n 12 meter, op nat wegdek zo'n 14 à 15 meter. Op sneeuw is dit voor een auto met winterbanden al gemiddeld 30 meter en voor een auto met zomerbanden 65 meter. Op sneeuw met zomerbanden is de gemiddelde remweg op lage snelheid dus al meer dan twee keer zo lang als met winterbanden en meer dan vijf keer zo lang als met zomerbanden op een droge weg. Ook met winterbanden is aanpassen van snelheid en volgafstand noodzaak om veilig te kunnen rijden.

 

Meer informatie over winterbanden:

WAT IS EEN WINTERBAND? TWEE WINTERBANDEN OF VIER ?WINTERBANDEN IN ANDERE LANDEN

SNEEUWKETTINGEN

✔ Betrouwbaar ✔ Flexibel ✔ Persoonlijk

Van de 30788 klantreacties is  95% tevreden over Stam!